Angelica Garden

/アンジェリカ・ガーデン  2014

 

トータルビューティの美容院とフォトウエディング・スペースの設計。
敷地は市街化調整区域と市街化区域の境界線に位置する。まちの風景が垂直なファサードから水平な水田にきりかわる、そのぎりぎり水田側に属している。調整区域のため増築であることが必須であったため既存家屋と距離をとりつつ、庭の中心に木の箱をそっと浮かべたような構成にした。水田から続く水平な床面を建物内部までそのまま連続させて、水田ののびやかさと雄大さがそのままインテリアに延長するようにした。
なるべく外部に近い環境となるように大きな気積を確保しつつ、まずは天井裏と天井下をわけるように建物を上下に2分する骨格をつくり、そこにきわめて軽い床をはめこんだ。
建物全体を東西に細長くすることで、どこにいても南の庭に面して明るい内部空間になり、数歩歩いて手を伸ばすと外に触れることができる。細長いことで外と接触する長さも増え、常にすぐそこに外を感じられるようになる。快適な施術空間を実現しつつ、建物の中を歩くことと庭を歩くことが等価になることを目指した。
1階の必要諸室は天井高の低い北側半分に集約した。鏡を諸室の壁全面に貼ると庭の風景にとけて消え、まるで四周を南側の明るい庭に囲まれたような施術空間になる。


福島県建築文化賞優秀賞受賞


所在地:福島県会津若松市
主要用途:美容院
敷地面積:1408.94㎡
建築面積:165.78㎡
延床面積:249.31㎡
構造:鉄骨造+木造
規模:地上2階
構造設計:平岩良之
ランドスケープデザイン:稲田多喜夫
照明設計:Phenomenon Lightning Design Office Inc.
施工:八光建設株式会社

 

Design of hair salon and photo wedding space.
The site is located on the borderline between the urbanization “adjustment area” and the urbanization area. Here the landscape switches from the verticality of the buildings to the horizontal surface of the paddy fields.
The building is designed like a wooden box floating gently at the center of the garden, while keeping distance from existing houses. The design of the first floor allows a continuity between the paddy fields and the building, so that the energy and abundance of the land could flow to the interior.
While securing a big volume so that the inner environment is as close to the outside as possible, first of all, we created a skeleton that divides the building up and down into two, and we put a very light floor there. Making the whole building slender at east and west, the bright inner space faces the south garden no matter where you are, and you can reach the outside in just a few steps. The elongated surface also allows a bigger portion of the facade to touch the outside, so that it feels closer. While designing a comfortable space, we aimed to make walking in the building equivalent to walking in the garden. Required rooms on the first floor were consolidated in the lower northern half of the ceiling height. The mirror is attached to the entire wall of the room, disappearing inside the scenery of the garden and giving the feeling of being surrounded on all sides by the garden.

Fukushima Prefecture Building Culture Award Excellence Award

Location: Aizuwakamatsu City, Fukushima Prefecture
Main application: Beauty salon
Site area: 1408.94 m²
Construction area: 165.78 m²
Total floor area: 249.31 m²
Structure: steel frame + wooden structure
Size: 2 floors above ground
Structural design: Hiraiwa Yoshiyuki
Landscape design: Takio Inada
Lighting design: Phenomenon Lightning Design Office Inc.
Construction: Hachiko Construction Co., Ltd.