Extension N

/西田の増築 2012


戸建住宅の増築。部屋のボリュームとして必ずしも一般的ではない、4坪弱の低く細長い部屋を1階屋根上に増築した。
寒冷地だが、気積に対して大きな開口を東面に設けた。天井•壁が近いので、輻射、感触、圧迫感等で素材や物のサイズを決めた。窓を開けると風が吹抜け、将来的に床を抜けば塔屋にもなる。光•熱•風の環境的な最適解でも単なる増床でもなく、既存の環境を再構成するふれはばを付与する増築を目指した。


所在地:山形県山形市
主要用途:専用住宅
敷地面積:228.59㎡
建築面積:108.59㎡
延床面積:156.92㎡
構造:木造
規模:地上2階

​「JA86」SUMMER, 2012 に掲載

 

The addition is perched on top of the first-story roof of a detached house. It contains an unusual, 13-square-meter space narrow, and has a low ceiling. One might describe it as an enclosed, 20-cubic-meter piece of sky.
Though this addition is situated in a cold climate, I created a large aperture in its eastern side to facilitate ventilation. Since it’s ceiling and walls are always at arm’s length, I selected materials that felt pleasant, radiated heat, and don’t interfere within the space. Opening the windows lets in the breeze. The floors can be removed and re-installed easily. One can remove them to transform the addition into a ventilation tower that draws air and light through the house; one re-install them to accommodate guests or additional family members. In designing this addition, my aim was neither to find an optimal solution regarding light heat and ventilation nor to merely provide extra square footage. Rather, it was to provide an addition with the aptitude to reorganize the environment of the building.
Location: Yamagata Prefecture Yamagata Prefecture
Main use: Private housing
Site area: 228.59 m²
Construction area: 108.59 m²
Total floor area: 156.92 m²
Structure: wooden
Size: 2 floors above ground

“JA86” published in SUMMER, 2012