Apartment H

/団地再生プロジェクト コンペ案 2012

東京郊外、足立区の団地再生の提案。
10戸の集合住宅を、広大な庭を持つ1戸の大邸宅にコンバージョンする。団地再生という枠組みを超えた、都市の中での団地の新しい現れ方の提案。
既存の間仕切り壁を取り除くと、70の窓をもつ25の大きな部屋群が生まれる。
全 ての部屋が窓を複数持つ角部屋になるため、太陽の動きや木々との関係、地面や空からの距離、隣の建物の位置や風向きなど、周囲をとりまく全てによって環境 が変化してゆく。環境がグラデーショナルに変わりゆく25の部屋を積木のように積み上げた家でもあり、家をめぐる体験は、内と外が混ざり合いながらズルズ ルとつながっていくワンルームのようでもある。

所在地:東京都足立区
主要用途:専用住宅
敷地面積:1,322.31㎡
建築面積:170.66㎡
延床面積:670.03㎡(EVホール等含む)
構造:RC造
規模:地上5階

共同設計:川島範久

Proposal to rebuild an housing complex in Adachi-ku, Tokyo suburbs.
The idea for the project is to convert the 10 apartment houses to a single mansion with a large garden.
Beyond the framework of buildings regeneration, the project proposes a new appearance for the apartment complex in urban areas.
The removal of existing partition walls will create 25 large rooms with 70 windows.
Since all the rooms become corner rooms with multiple windows, the interior space changes in relation to the surrounding environment such as the movement of the sun, the relation with the trees, the distance from the ground and the sky, the position of the next building and the wind direction. The complex is a system where 25 environments gradually change, like a one-room where interior and exterior are intertwined with one another.

Address: Adachi-ku, Tokyo
Main use: Private housing
Site area: 1,322.31 m²
Construction area: 170.66 m²
Total floor area: 670.03 m² (including EV hall etc.)
Structure: RC construction
Scale: 5th floor above ground
Collaborative design: Kawashima Norihisa