Tobacco stand

/タバコ・スタンド 2015

世界中のタバコを扱うタバコバーと休憩所の設計。大きく雑多なビル群のすきまに、小さく華奢ながらも端正な表情をもつ、3m四方の白いヴォリュームを配置した。2階はメッシュのスクリーンで囲まれた屋根のない休憩所である。強いビル風をやわらげ、優しい光にあふれ、肌をやく紫外線は緩和される。またメッシュが車の排気ガスを吸着して休憩所の空気の質を向上させ、メッシュに徐々に汚れがつく、可視化するファサードである。
通りのビル群は西を向いているため、午後になるまで暗いファサードであるが、この建物は光を透過するので東側からのぼる朝日を背に浴びて、朝から輝く。

構造にカーボンファイバー(CFRP)の□45×45、厚みわずか1.5mmの角パイプを使用している。CFRPは鉄骨に比べて比重が1/4と軽く、比強度は10倍あるため、100kgの無垢の鉄骨のラーメン構造の強度を、ほぼ同じ寸法の角パイプわずか6kgで実現する。風を受けても竹のようにしなやかに揺れながらその力を地面に受け流す。軽さゆえ通常必要とされるRCの基礎を打たずに、薄いアスファルトに4本のアンカーを打つのみで力を地球に伝えることができる。地球と軽やかに接する休憩所である。

所在地:東京都港区南青山
主要用途:店舗
建築面積:9.55㎡
延床面積:9.55㎡
構造:CFRP造+木造
規模:地上1階
内装設計:山家明(mountain house architects)
構造:井上健一
撮影:水津惣一郎
「商店建築2015年8月号」「L’Architecture d’Aujourd’hui 413 (2016 July)」に掲載

Design of a tobacco bars and rest areas dealing with tobacco around the world. A white volume of 3 m2 placed in the clearance of a large miscellaneous building group, the small stand has a clean and delicate look. The second floor is a resting place without a roof surrounded by mesh screens. The mesh reduces the strong breeze, floods the space with gentle light, and filters the UV light. Also, the mesh is a facade to visualize, absorbing the exhaust gas of the car, improving the quality of the air at the resting place and gradually becoming dirty.
The buildings on the street are facing west, so it is a dark facade until the afternoon, but thanks to the mesh, the stand takes the sunrise light rising from the east and shines from the morning.

It uses □ 45 × 45 of a carbon fiber (CFRP) square pipe with a thickness of only 1.5 mm as its structure. Because the specific gravity of CFRP is 1/4 lighter compared to a steel frame, and its specific strength is 10 times. The same strength of a rigid structure of 100 kg of solid steel frame is realized with only 6 kg of square pipes of almost the same size. Even if it receives the wind, it sways swiftly like a bamboo and pushes the force to the ground.
The movement of the wind can then be transferred to the ground directly with the use of four anchors on a thin asphalt, without the need of an RC foundation, usually required by these kind of light structures. This stand then becomes a resting place that is in light contact with the ground.


Location: Minami Aoyama, Minato-ku, Tokyo
Main application: Store
Construction area: 9.55 m²
Total floor space: 9.55 m²
Structure: CFRP construction + wooden construction
Scale: One floor above ground
Interior design: Mountain House Architects
Structure: Kenichi Inoue
Photography: Suizu Sōichirō
Published in: L’Architecture d’Aujourd’hui 413 (2016 July)